De pen van Frank v.d. Munckhof

Na lang voor de drempel te hebben gestaan, heb ik toch maar de sprong in het diepe  gewaagd  en de pen ter hand genomen. De rubriek ‘de pen’ is een leuk initiatief maar een verhaaltje schrijven is niet mijn sterkste kant. Ik ga het toch maar proberen.

Mijn naam is Frank vd Munckhof  en ik ben 49 jaren jong. Ik woon in Horst met mijn vrouw/maatje en drie kids. Het motorcross virus heb ik al van kinds af aan in me. Dit is helaas bij mijn vrouw en alle drie de kids niet het geval. Als klein  mannetje kan ik me nog goed herinneren dat er verschillende keren een cross werd georganiseerd op de crossbaan in de Hegelsom. Ik woonde op de dijkerheideweg en dat was in vogelvlucht  1.5 km bij mij vandaan. Het was altijd een kunst om zonder te betalen de cross te bezoeken.
Toen stonden ze nog met politiehonden de boel te controleren. Uiteindelijk lukte het mij altijd om ergens een gaatje te vinden en binnen te komen zonder een gapende vleeswond van die honden op te lopen.
Gerke Sanders op de kreidler 50cc, en Dries van Wylick  als enige rijder op een 4 tact machine (zonder demper) reden hier rond. Ook heb ik daar onze huidige voorzitter Joop Kleeven en zijn vriend Jan Verstappen zien schitteren.

Als er een wedstrijd in Lottum was, vroeg in het voorjaar, fietste ik ’s morgens in alle vroegte alleen in de kou naar Lottum toe om daar de hele dag naar de wedstrijden te kijken. Na afloop fietste ik weer, huilend van de kou en met bevroren vingers, naar huis.

Frank J 5
Een van de 3 Puch’s

Zoals gezegd woonde ik toen op de Dijkerheideweg aan de rand van het bos de Reulsberg. Ik haalde regelmatig wat kattenkwaad uit met mijn vrienden bij ons in de buurt. Mijn vader besloot om mij een brommer te geven om mee te crossen in de hoop dat het kattenkwaad uithalen wat minder zou worden. Ik heb drie puch’s, een JLO, een Sacks, een Dkw, een Honda en een Kreidler  versleten en heel veel schik gehad met buurtgenoten die ook op de Reulsberg met oude brommers rondscheurden.

Er werden in die tijd ook wel eens jeugdcrossen georganiseerd op de Reulsberg waar ik dan aan deelnam. Helaas heb ik in die tijd ook moeten ervaren dat er wel eens iets fout kan gaan met al dat  gecross. Het resultaat was een dubbele onderarmbreuk die operatief weer aan elkaar geknutseld moest worden.

Frank J 4
Eigenbouw Kreidler
Frank J 1
Toen al in actie op de Reulsberg

Mijn eerste echte crossmotor was een 50cc kreidler die door mijn oudste broer was opgebouwd. De gebroeders Schatorje die de 50cc kreidler voor Gerke Sanders ontwikkelde, vervingen regelmatig onderdelen die mijn oudste broer dan kon gebruiken voor zijn project. Uiteindelijk hadden we dus de oude 50cc kreidler van de gebroeders Schatorje in handen. Op mijn 12e jaar heb ik daar een jaar op mogen rijden en de enige wedstrijd die ik hierop gereden heb was een jeugdcross in Sevenum.

Vanwege de welbekende puberteit begon mijn interesse voor motorcross tijdelijk een dieptepunt te bereiken. Veel uitgaan met mijn vrienden hadden in die tijd de voorkeur.

Een aantal wilde jaren verder en een afgeronde opleiding met achtereenvolgens een vaste baan, was het voor mij mogelijk om nu eens te laten zien hoeveel cross talent ik echt in me had. Ik werd lid van de Streekrijders en kocht een nieuw overjarig model Honda 125cc (voor ik geloof 3000 gulden) inclusief een complete kit en een paar crosslaarzen.

Frank J 3
Hoog springend in het eerste Streekrijders shirt

Drie jaren en een gebroken sleutelbeen verder werd mij duidelijk dat ik geen wereldkampioen zou gaan worden. Ik ben niet verder dan de junioren gekomen maar heb wel een aantal ereplaatsen in die klasse kunnen behalen. Mijn beste resultaat was een 2e plaats op de Reulsberg.

 

Frank J 2
Nog altijd actief op de Reulsberg

Daarna werden andere dingen belangrijker en was het financieel niet meer mogelijk om mijn hobby nog uit te voeren. Vele jaren later en letterlijk heel wat wilde haren minder begon het toch weer te kriebelen.  Ook financieel was het weer mogelijk om mijn hobby op te pakken. Ik heb mijn motor rijbewijs gehaald en ben enduro gaan rijden. Toch begon ik ook de rondjes op de crossbaan te missen en toen heb ik de keuze gemaakt om weer lid te worden van de Streekrijders en zo het enduro rijden met het rondjes rijden op de Reulsberg te combineren.

Ik rijd tot op heden als het niet te koud (15 + graden) of  te nat is (10 mm -) nog elke zaterdag met heel veel plezier mijn trainingsrondjes.  Het theekransje, na afloop, met collega crossers kan ik ook erg waarderen. Ik hoop dat ik deze manier van vertier nog heel lang mag doen.

Graag zou ik de pen overdragen aan Hans den Mulder.

Ik wens hem veel schrijfplezier toe.

Groetjes  Frank.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven