De pen van Ton Jakobs

Mijn naam is Ton Jakobs, geboren op 2 december 1965 in Heide.

Getrouwd met Mariët en we hebben 3 zonen; Chris, Koen en Teun. De oudste 2 zijn inmiddels het huis uit en de jongste woont nog bij ons in Meterik.

Ik ben dus geboren in Heide pal langs het voormalige crosscircuit Janslust van de toen gelijknamige MotorCross Vereniging (MCV) Janslust. Kun je raden waardoor ik het crossvirus heb opgelopen!

Hier werden van 1961 tot en met 1983 (Internationale) wedstijden gehouden. In het jaar 1972 zelfs 4 wedstijden. Het absolute hoogtepunt was de Grand Prix 125 cc in 1982. Winnaar Marc Velkeneers op Yamaha, 2e was Eric Geboers (later dat jaar Wereldkampioen) op Suzuki en 3e werd Michele Rinaldi op Gilera. Ik als “kerel” van 15 jaar mocht die 2 dagen baancommissaris zijn. Zo maakte ik de GP van heel dichtbij mee. Winnaar in de “bijklasse” 500cc internationalen werd Hakan Carlqvist. De wat ouderen onder ons zullen zich die namen en de internationale crosses op Janslust zeker herinneren.

Als klein jongetje was de crossbaan mijn “speeltuin”. Altijd hing ik daar. Eerst met de fiets crossen en later kwamen de brommers. Vele puchjes en vespas werden door mij en de buurjongens kapot gecrost. Mijn hoogtepunt uit de brommer cross tijd was met de Yamaha fs1. Deze had ik overgenomen van mijn schoonbroer. Wel moest ik hem beloven er niet mee te gaan crossen!!! Dat is dus mislukt. Ha ha.

Ik was met name een motorsport liefhebber en hechte er minder waarde aan om zelf te gaan crossen op een echte crossmotor of deel te nemen aan wedstijden. Mijn vader zat in het bestuur van de MCV en daardoor bezochten we vele bevriende crossclubs als die een wedstrijd hadden. Vele circuits in Nederland heb ik als kleine jongen bezocht. St. Anthonis, Markelo, Mill, Het Hellegat in Heerlen, Valkenswaard, Apeldoorn etc. etc. Grand Prix 125, 250 en 500cc heb ik mogen zien. Als ook de altijd indrukwekkende zijspannen. Grand Prix te Wijchen met winnaar Ton van Heugten /Frits Kiggen.

Ook werden er begin jaren 70 nog wegrace wedstrijden gehouden in Ysselsteijn. Het circuit kwam ook door Heide dus ook daar was ik altijd toeschouwer. De grote mannen heb ik daar op het stratencircuit mogen aanschouwen, Henk van Kessel, Wil Hartog, Jack Middelburg, Boet van Dulmen etc. De liefhebberij voor de wegrace is ook altijd gebleven.

Op mijn achttiende ging ik enduro rijden. Eerst op een off the road, Honda XL 500. Die bleek iets te log voor op de crossbaan. Een Honda XR 600 werd bij Laurense aangeschaft. Dat leek al veel meer op een crossmotor maar was nog steeds erg zwaar en daardoor minder handelbaar op de crossbaan. Midden jaren tachtig kon je nog behoorlijk rondrijden met je enduro in de bossen. Soms zelfs zat het erin dat je hier en daar een paar rondjes op een crossbaan maakte. De Peel, Stevensbeek, Overloon, Sevenum en Horst zijn hier enkele voorbeelden van. Als er een toezichthouder was werd je meestal wel meteen weggejaagd.

Ton op zijn vintage Husky

In 2010 had ik het geluk 2 oude Husqvarna ’s te kunnen kopen. 1 daarvan liep niet en ik werd verwezen naar Peter Willems (Nederlands Kampioen 250cc in 1972). Peter was Husqvarna kenner en reed nog altijd classicwedstrijden op een Husqvarna of Lindstrom. Peter was het die mij uitdaagde om deel te gaan nemen aan classic cross wedstrijden. Mijn eerste wedstrijd was nota bene de classic Grand Prix in Lochem. Ik reed op een Husqvarna 250cc van 1973 en werd 3e. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat in mijn klasse slechts 7 deelnemers waren, waarvan de meeste ook nog een stuk ouder.

 In 2012 was ik initiatiefnemer en mede organisator van de Reünie MCV Janslust in Heide. Vele oud gedienden namen deel met vintage crossmotors. O.a Peter Herlings, Kees van der Ven en Jan Hoeijmakers van de streekrijders. Een dag om nooit te vergeten en veel mensen hadden flash backs naar vroegere tijden. Mede ook door een prachtige foto en filmtentoonstelling in de kerk van Heide. Een paar jaar later ben ik begonnen aan het samenstellen van een boek getiteld: Motorcross Heide-Venray, de geschiedenis van MCV Janslust 1961-1983. In September 2019 heb ik dit mogen presenteren tijdens een classic cross evenement op het voormalige terrein van de MCV Janslust aan de Deurneseweg in Heide. 300 boeken gingen vol trots over de toonbank.

Ton tijdens de presentatie van het door hem geschreven boek

Het vuurtje wakkerde weer verder aan bij mij en nog voor het einde van het  jaar 2019 werd ik lid van de Streekrijders. Het leek mij veel handiger om op korte afstand regelmatig mijn rondje te crossen in plaats van door het hele land aan classic wedstrijden mee te doen. Een Kawasaki 450 werd aangeschaft. Vanaf toen ben ik regelmatig op zaterdagmiddag te vinden op de Reulsberg om met “soortgenoten” wat rondjes rond te knappen. Van mijn snelheid moet ik het niet hebben maar de schik is er niet minder om.

Ook span ik mij graag in voor de jeugdcrossers. Ik heb veel respect voor die ouders die er ziel en zaligheid in leggen om hun kroost hun favoriete sport te laten doen. Want wees eerlijk; al je geld, heel veel vrije tijd en heel veel energie komt er bij kijken als kinderen crossen. Daarom ook vind ik dat wij als club moeten proberen om faciliteiten te houden om jeugd uit Horst en omstreken bij ons te kunnen laten crossen.

Tegenwoordig ga ik graag SMX wedstrijden kijken. De zijspancross vind ik het mooiste wat er is. Zeker op de meer gevarieerde banen qua ondergrond kun je veel spectaculaire acties zien. O.a de tafelbult in Oldebroek is mega om te aanschouwen hoe ze met die driewielers kunnen vliegen. Zeker de moeite waard om zelf eens te gaan kijken.

Motorcross wellicht de meest intensieve, maar de zeker de mooiste sport die er bestaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven