Jeugd Trainingsdag MCC de Streekrijders.

8 April was het dan zover. Na een korte voorbereidingsperiode is het gelukt om 20 enthousiaste crossertjes deel te laten nemen aan onze jeugdtrainingsdag. (Met dank ook aan Daisy). Op vrijdag werd er door Bert en Ton hard gewerkt om de plassen van de baan te halen. Grondboor en schop werden gebruikt en het meeste water was dan ook weg op zaterdag. Of de plas was zo dat de crossertjes er langs konden rijden. Een extra leerpuntje voor de training; wegblijven uit de diepe moddersporen!
Rick had twee trainers vast weten te leggen voor deze dag. Jan van Hastenberg (Hastenberg Racing Veghel) en Emiel Cox. Beide zeer ervaren en ook erg goed in de omgang met de jonge crossertjes. Organisatoren Rick en Ton hadden ook gezorgd dat er wat catering aanwezig was. Kopje koffie voor de ouders en broodje frikandel/kroket voor de hongerige jeugd. Met dank aan een aantal van onze eigen leden die cruciale organisatieonderdelen bemanden. Het programma startte met om 12.00 inschrijving, gevolgd door de briefing. Korte inleiding van Rick waarna Jan het woord nam (samen met Emiel), om het programma door te nemen met de jeugd en hun ouders. Warming up en om 13.00 uur startte de 1e manche van de training.

Groep 1 bestond uit de jongste rijdertjes (50cc) en de meest onervaren crossertjes. Zij trainden op het achterste gedeelte van het circuit. De ouders kregen allen een gele vlag mee om daar waar nodig als baancommissaris op te treden. Emiel begon met groep 2 op het voorste gedeelte. Deze groep bestond uit vele vriendjes met hun 65cc crossertje. Er werd behoorlijk gas gegeven en regelmatig werden de crossers gestopt om tips te geven over houding op de motor en bochtentechniek.

1 keer lukte het een rijdertje niet om uit de modder te blijven. En met zijn kleine wielen reed hij zich muur (modder!) vast. Zijn achterwiel ging niet meer voor of achteruit. Bert ondersteunde met al zijn technische kennis en zorgde ervoor dat de KTM weer rond kon gaan.
In de pauze was er ruimte om enkele opstappers kennis te laten maken met de motorcross sport. Een stuk of 8 enthousiastelingen maakte hier gebruik van. Compliment voor de 64e jarige John die een rondje reed op Kawasaki. John had sinds zijn 16e niet meer op een brommer gezeten, laat staan op een motor. “Spannend maar ik ben een ervaring rijker vertelde hij trots”.

De trainingen verliepen verder heel goed zonder noemenswaardige incidenten. Eenmaal lukte het een verward rijdertje bijna om een stuk circuit tegen de rijrichting in te rijden. De oplettende vader kon hem nog snel bij de schouder grijpen en maakte het mannetje duidelijk dat dit echt niet de bedoeling was. Jan en Emiel wisselden nog van groep zodat de crossers van hun beider kennis gebruik konden maken. Jan en Emiel nogmaals dank, jullie waren fantastisch en je kon de jeugd jullie kennis zien opzuigen. Ze waren enthousiast, gretig en lieten graag zien waar ze al goed in waren als jullie daarom vroegen. De 3e manche (elke manche training duurde een uur), werd wat ingekort zodat de crossers die nog energie over hadden nog een aantal ronden los konden gaan.

Met een broodje frikandel en een colaatje werd deze prachtige trainingsdag afgesloten.
In de nabespreking werd afgesproken deze trainingsdag te herhalen in het najaar. Ook de opstapdag is goed bevallen. Het zou leuk zijn als hier de volgende keer meer gebruik van gemaakt word. Ik denk dat dit een mooie manier is om onze “goodwill” te tonen en anderen kennis te laten maken met onze prachtige motorcross sport. Jan van Hastenberg had zelfs de moeite genomen om een paar kleine crossmotoren mee te nemen om eventueel kinderen op te laten rijden.

Nogmaals dank aan allen die deze dag ondersteund hebben.
Rick en Ton

Berichten gemaakt 164

Geef een reactie

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven